Wat is spouwmuurisolatie?

Spouwmuurisolatie wordt gebruikt om warmteverlies door een spouwmuur te verminderen door de luchtruimte te vullen met materiaal dat de warmteoverdracht remt. Dit immobiliseert de lucht in de holte (lucht is nog steeds de eigenlijke isolator), waardoor convectie wordt voorkomen en de kosten voor ruimteverwarming aanzienlijk kunnen worden verlaagd. Veel spouwwanden kunnen worden geïsoleerd door isolatiemateriaal van buitenaf in de holte te injecteren. Een gespecialiseerd bedrijf boort gaten in de buitenmuren, injecteert isolatie door de gaten en verzegelt ze vervolgens met cement.

Het isolatiemateriaal bestaat meestal uit minerale wol of polystyreenkorrels, maar in plaats daarvan kan soms polyurethaanschuim worden gebruikt. Spouwwanden kunnen worden geïsoleerd door isolatie van buitenaf in de holte te injecteren via boorgaten in de buitenmuren. Isolatie is meestal minerale wol of polystyreenkorrels of polyurethaanschuim. Spouwisolatie is waarschijnlijk het meest voorkomende type isolatie dat tegenwoordig in moderne huizen wordt geïnstalleerd.

De meeste huizen zijn gebouwd met spouwmuren. Deze buitenmuren zijn opgebouwd uit twee lagen bakstenen die vervolgens kunnen worden gevuld met een isolatiemateriaal om warmteverlies te voorkomen. Dit is beter te zien aan de thermische weerstandsmethode, die kan worden gebruikt om de warmteoverdracht door composietwanden te berekenen. spouwmuurisolatie is een thermische isolatiemethode die wordt gebruikt om warmteverlies door een spouwmuur te verminderen door de luchtruimte te vullen met thermische isolator.

Als uw huis spouwmuren heeft, hebben de stenen meestal een gelijkmatig patroon met alle stenen in de lengte gelegd. Continue isolatie is ook veel gemakkelijker te installeren dan spouwisolatie, omdat u zich geen zorgen hoeft te maken over het snijden van de isolatie zodat deze tussen de muren past. Er wordt al lang betoogd dat spouwmuurisolatie inefficiënt is en dat er een veel efficiëntere oplossing voor het probleem zou kunnen zijn. Bij het overwegen van de isolatie die u op de muren in uw huis wilt aanbrengen, moet u overwegen om spouwisolatie of continue isolatie te gebruiken.

Cellulose-isolatie wordt gebruikt in zowel nieuwe als bestaande woningen, meestal als losse vulling in open zolderinstallaties en dicht verpakt in holtes van gebouwen. Als de buitenmuren van uw huis zijn verbonden met een ander huis, moet de installateur een spouwbarrière plaatsen om de isolatie te bevatten, zodat uw buren er geen last van hebben. Voor bestaande gebouwen die niet zijn gebouwd met geïsoleerde holtes, wordt een vezelachtig materiaal zoals cellulose-isolatie of glaswol door geschikt geboorde gaten in de holte geblazen totdat het de volledige wandruimte vult. Dit betekent dat het 'spouwwanden' zijn en de opening ertussen kan worden opgevuld met isolatiemateriaal om te voorkomen dat de warmte naar buiten ontsnapt.

Veel mensen, waaronder sommige bouwprofessionals, zijn van mening dat muurholtes nooit mogen worden opgevuld en dat isolerende spouwmuren onvermijdelijk zullen leiden tot vochtige overbrugging. De garantie van CIGA geldt voor 25 jaar en dekt problemen die worden veroorzaakt door de foutieve of onjuiste installatie van spouwmuurisolatie. De muur kan vervolgens worden afgewerkt met de techniek van uw keuze en niemand zal weten dat uw muur is geïsoleerd. Het aantal gevallen waarin spouwmuurisolatie direct vochtige overbrugging heeft veroorzaakt, is inderdaad erg klein.

Tijdens de bouw van nieuwe gebouwen worden holtes vaak gevuld met glaswol of steenwolpanelen die tussen de twee bladeren (zijkanten) van de muur zijn geplaatst. Om uw spouwmuren te isoleren, boort de installateur kleine gaten van ongeveer 22 mm groot met tussenpozen van ongeveer 1 m in de buitenmuur van uw huis.